Vrijdag 30 juni 2023: Dag 1
Na maanden van voorbereiding was het vrijdag eindelijk zo ver: het ABC-kamp. Vol energie vertrok de crew naar Loon op Zand om hier de laatste voorbereidingen te treffen. Het kamphuis werd versierd, het eten voorbereid en de spellen uitgezet. Het diner met de crew voelde als een ware stilte voor de storm en er werd dan ook even goed van genoten.

Tegelijkertijd werd in Dordrecht de bus volgeladen met de Expeditie-gangers. Na een ritje van een uur arriveerde ze en verzamelde iedereen op het veld bij kamp Zuid. De regels werden uitgelegd en de teams bekend gemaakt. Ook was het meteen de tijd om de eerste kamp-held en kamp-kneus, een ware kamp-traditie, bekend te maken. De titel kamp-held van dag 1 was voor Roos Groeneweg. Roos is donderdagavond tijdens de training behoorlijk door haar enkel gegaan, maar dit was voor haar geen reden om het kamp te missen! Dat moet geprezen worden. Voor de verkiezing van kamp-kneus moest de crew wat langer na denken. Uiteindelijk ging de “eer” naar Freek van Dongen. Freek kreeg het namelijk voor elkaar om een week van te voren pas in te schrijven voor het kamp. De volgende ochtend zullen we zien wie die titels over mogen nemen.

Om 20:30 begonnen de teams aan het eerste spel: levend bingo. Quizmasters Eva en Renske presenteerde verschillende nummers. Elk nummer was gekoppeld aan een attribuut. Om een een streep te kunnen zetten op de bingo-kaart, moest het attribuut gevonden worden. Team donkerblauw sleepte de eerste winstpartij binnen.  Team captain Jordan Timmer: “Individueel zijn het allemaal toppers en we werken mega goed samen.”

De rest van de avond stond in het teken van de dropping. Deze werd gelopen in de korfbalteams. Op deze manier konden de Expeditie-gangers punten verdienen voor hun kamp-team. Welk team krijgt het voor elkaar om als eerst de weg terug naar het kamp te vinden? Dit was weggelegd voor de C1 en de C4. Welk team absoluut niet de weg wist te vinden? De B1 kreeg het voor elkaar om, zelfs met een stiekem meegesmokkelde telefoon, in Waalwijk terecht te komen. Na een kiekje met het RKC-stadion, mocht de B1 nog een kleine 2 uur terugwandelen en zochten ze om 3 uur hun bed op. Het was een korte nacht, dus we zijn benieuwd hoe de kids er de volgende ochtend bij zitten. Wordt vervolgd ;)…

Zaterdag 1 juli: Dag 2
Blijkbaar beschikten de kids na dag 1 nog over voldoende energie, want de nacht van vrijdag op zaterdag zal de boeken ingaan als één van de meest luidruchtige ooit in de kampgeschiedenis van Oranje Wit. De geruchten gaan zelfs dat er een aantal B-heren zijn die helemaal geen oog dicht gedaan hebben. Het wakker maken konden we overlaten aan de mannen van de crew, want het kabaal wat die kids maken, dat kunnen zij ook. Na deze gezellige ontwaking verzamelde iedereen bij kamp Zuid en was het tijd voor ochtendgymnastiek, verzorgd door onze Joeri van Dijk. Hierna kon er lekker ontbeten worden en maakte iedereen zich klaar voor het eerste spel.

Tussen de regendruppels door werd het bos opgezocht. Hier werden alle teams opgedeeld in twee grote teams en werd er levend stratego gespeeld. Team rood wist de winst in de wacht te slepen en verdiende hiermee punten voor hun teams. Na het levend stratego was het al snel tijd voor de lunch. Merel Schram, zelfbenoemd souschef van de keuken, had in haar eentje ruim 130 (!) pannenkoeken gebakken. Hier werd goed van genoten door zowel kinderen als crew. Na de lunch nog even snel opruimen door de teams met corvee en daarna mochten de zwembroeken en bikini’s uit de tas getoverd worden. Normaal gesproken is zwemkleding alleen nodig in het water, maar gezien de vele regendruppels die we gezien hebben, kwam die zwemkleding sowieso wel van pas. De land- en waterspellen stonden op het programma. Een reeks aan spellen, waarmee een hoop punten gescoord konden worden. Van vlotten bouwen, tot aan de eetproef en vuur maken: het is allemaal voorbij gekomen. De Expeditie-gangers hebben goed kunnen laten zien waar hun talenten lagen en gingen vol voor de winst.

Als een stel verzopen katjes keerde de Expeditie-gangers terug naar het kamphuis. Hier hadden ze voldoende vrije tijd om even bij te komen en lekker te douchen. Daarna stond er weer een maaltijd op het programma: Pasta Bolognese. De kids stortte zich op het voedsel alsof het een samensmeltingsdiner was. Een ijsje toe maakte dat de buikjes goed gevuld waren om te starten met het volgende muzikale spel. De kids hebben zich van hun beste kanten laten zien.

Er staat nog een mooi avondprogramma voor de deur, waar nog lang over nagepraat zal worden, maar daar morgen meer over…

Zondag 2 juli: Dag 3
Zoals we al voorspeld hadden, werd de zaterdagavond een onrustige. Een enge moordenaar was verstopt in het bos van Loon op Zand. De politie had nog geen succes om deze Tom R. te vinden, dus werden de kinderen gevraagd hierbij te helpen. Hiervoor moesten zij hetzelfde bos in als waar Tom R. zich bevond. Door gruzelementen te verzamelen en een woord te spellen, konden ze Tom R. en zijn heks verslaan. De crew liet deze kans natuurlijk niet voorbij gaan en hebben de kinderen goed laten schrikken. Het verhaal gaat zelfs dat onze A1, het spel werd gespeeld in de korfbalteams, niet zonder zaklamp durfde te lopen.

Alle activiteiten van dag 2 en de roerige avond maakte dat de kinderen lekker ‘vroeg’ en redelijk snel in slaap vielen.

Vandaag werden ze weer luid gewekt door de crew. Na de ochtendgymnastiek was het tijd voor het ontbijt. Daarna werden de tassen ingepakt en maakte iedereen zich klaar voor het volgende spel: het achtkamp. Spijkerbroekhangen, de zeepbaan, buikspierproef, waterballon-meppen, een quiz, een geboeid parcour, een kruiwagenrace en touwtrekken kwamen allen voorbij. De kids werden uitgedaagd om zowel hun fysieke als mentale capaciteiten tot het uiterste te brengen.

Na een snelle lunch was het alweer tijd voor het meest geliefde spel van het ABC-kamp: Water, vuur en spons. Ook bij deze kampgangers werd er enorm van het spel genoten. De kids hadden geluk, want toen zij het spel aan het spelen waren, ruimde de crew hun kamers alvast op, waardoor zij dat niet meer hoefde te doen. Hierbij moeten we nog wel even zeggen dat we toch hopen dat de kinderen er thuis niet zo’n zooitje van maken ;). Tijdens het laatste spel konden er nog belangrijke punten gescoord worden voor het eindklassement. Sterker nog, team blauw was lekker bezig en rekende zichzelf al rijk. Echter waren zij het moordspel, een spel wat we gedurende het gehele kamp gespeeld hebben, even vergeten. Joël van team roze kreeg het voor elkaar om maar liefst 21 mensen te ‘vermoorden’ en speelde zo 21 punten bij elkaar voor zijn team. Hierdoor streefde team roze op het aller, aller, allerlaatste moment team donkerblauw voorbij en kon zich winnaar van Expeditie Robinson 2023 noemen!

Aan alle kinderen: Bedankt voor dit onvergetelijke weekend. Wat een mooie groep en wat een mega mooie herinneringen zijn er gemaakt.

Aan de rijdende ouders: Bedankt voor het ophalen en veilig thuisbrengen van de kinderen.