Historie

1925
c.k.v. Oranje Wit wordt opgericht
In 1925 wordt de Christelijke Sportvereniging c.k.v. Oranje Wit opgericht. Deze sportvereniging komt voort uit de Christelijke Jonge Mannen Vereniging (CJMV), is daar ook lange tijd onderdeel van en heeft van de CJMV, zeker in het begin, veel steun ontvangen. In eerste instantie is het de bedoeling dat de net opgerichte sportvereniging zich gaat bezig houden met korfballen. Er is echter geen geld voor het benodigd materiaal en daarom wordt gestart met voetballen.
9 juli 1926
Bestaan van de kortbalvereniging Oranje Wit
In 1926 (om precies te zijn op 9 juli 1926) wordt dan toch de korfbalvereniging c.k.v. Oranje Wit opgericht, met kersenmandjes en waslijnpalen als korven. Getraind wordt er achter de chr. H.B.S. aan de Wijnstraat, want de dochters van de conciërge trainen bij de oranje witten en dat blijkt een groot voordeel.
1927
Eerste competitie
In 1927 wordt voor het eerst competitie gespeeld in de Christelijke Korfbal Bond (CKB) en ‘stevig en regelmatig oefenen’ brengt gaande weg verbetering. Er wordt dan gespeeld op een veld aan de Rijksstraatweg en het clubtenue is een wit shirt met oranje kraag en een zwarte rok/broek. De eerste medaille wordt in 1927 gewonnen; een tweede prijs in de derde afdelingen op een toernooi van Quick.
1931
Oranje Wit 1 wordt kampioen
In november 1931 wordt gelijk gespeeld tegen Snel ! In de competitie wordt de eerste klasse bereikt en in 1934 is Oranje Wit 1 zelfs kampioen van de afdeling Zuid-Holland Zuid van de CKB en moeten wedstrijden om het algemeen kampioenschap worden gespeeld tegen Pernix uit Leiden. In 1935 wordt de finale van de Bondsdag van de CKB bereikt en dit is te vergelijken met een bekerfinale. Ook in 1936 wordt Oranje Wit weer kampioen van Zuid-Holland Zuid. In de jaren ’30 wordt er verhuisd naar een sportterrein aan de Jacob Catsstraat en wordt het clubtenue een wit shirt met verticale oranje banen met een zwarte rok/broek. Glorierijke jaren in ieder geval en in 1937 zijn de 14 enthousiastelingen uit 1926 uitgegroeid tot meer dan 50 leden en is c.k.v. Oranje Wit “een der sterksten van de CKB”. Natuurlijk kent onze vereniging in die tijd ook zorgen, het is immers crisistijd en voor het bestuur is het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Sommige leden kunnen de contributie (5 cent voor leden t/m 14 jaar, 10 cent voor leden t/m 17 jaar en vanaf 18 jaar de dames 12 cent en de heren 15 cent per week) heel moeilijk opbrengen. Toch zijn er veel activiteiten, vaak ook in samenwerking met de andere CJMV-verenigingen. Er wordt tafentennis gespeeld bij Jubal en uitvoeringen van de toneelclub ‘de Oranje Witte Vinkjes’ worden bezocht.
1941
De oorlogsjaren
De oorlogsjaren zijn een duidelijk knikpunt in de geschiedenis van c.k.v. Oranje Wit. De CKB weigert te voldoen aan de eis van de bezetter op te gaan in de neutrale bond en wordt verboden. Daarbij kunnen de Duitsers ook de oranje witte clubkleuren niet erg waarderen. Onze vereniging moet zich formeel opheffen; toch wordt er getraind en zelfs een ‘nood competitie’ afgewerkt. Op een toernooi bij Vriendenschaar wordt op 23 mei 1942 de tweede prijs behaald bij Vriendenschaar. Het zal echter duidelijk zijn dat tegen het eind van de oorlog van club-activiteiten geen sprake meer is.
1945
Na de bevrijding
Na de bevrijding in 1945 duurt het echter slechts drie weken voordat de oranje witten weer op het veld komen; de eerste tegenstander is een team uit Papendrecht. c.k.v. Oranje Wit krijgt een veld toegewezen aan het sportterrein aan de Paterweg, maar verhuist dan naar de Windhondenpolder.
1953
De verhuizing
Als deze polder in 1953 onder water loopt, gaat onze vereniging spelen op het sportpark Reeweg. Van foto’s wordt duidelijk dat het shirt sinds die tijd geheel oranje is met een witte rok/broek. De verhuizingen tussen Windhondenpolder en sportpark Reeweg doen c.k.v. Oranje Wit geen goed, vooral omdat er geen of maar een heel beperkte eigen ruimte is. Toch hebben mensen goede herinneringen aan het gezellige ‘home’ onder de tribune op het sportpark Reeweg. Maar op een ogenblik gegeven zijn er slechts twee teams waarbij van Jubal en de v.v. Oranje Wit nog vaak spelers geleend moeten worden. In 1955 is onze vereniging, ondanks alles toch weer gegroeid naar vier senioren- en één juniorenteam en speelt Oranje Wit 1 in de eerste klasse. Dit peil kan niet worden vastgehouden en er volgen jaren van stuivertje wisselen tussen de 1-ste en 2-de klasse van de CKB.
1966
40 jarig bestaan
Naar aanleiding van het 40 jarig bestaan besluit het toenmalig bestuur meer aandacht te geven aan de jeugd en dat geeft al spoedig resultaat. Plonie de Reus zet zich met hart en ziel in voor de jeugd, met als gevolg een explosieve groei. c.k.v. Oranje Wit is daarbij zo verstandig om een pupillengroep op te richten, terwijl dat eigenlijk in de CKB niet kan. Ook wordt hard gewerkt aan het vinden van een betere locatie. Die wordt uiteindelijk gevonden op het nieuwe sportcomplex Stadspolders en daar wordt op 1 juli 1968 de eerste steen gelegd door beschermheer J. Scheepbouwer voor een eigen clubgebouw (het eerste stenen clubhuis van een korfbalclub in Dordrecht !). Bij de bouw van dit clubhuis mag de naam van Arie van Ameijden zeker niet onvermeld blijven. Alle oranje witters zijn heel trots bij de officiële opening van het clubgebouw op 23 augustus 1969.
1966
De ontwikkelingen
Vooruit lopend op deze ontwikkeling heeft c.k.v. Oranje Wit in 1966 de CJMV verlaten en is zelfstandig geworden, waarbij op 11 mei 1966 de koninklijke goedkeuring wordt verkregen. Op het sportcomplex Stadspolders zet voor de c.k.v. Oranje Wit een gestage groei in. Het honderste jeugdlid wordt binnen gehaald op 14 november 1969 en in de volgende jaren groeit de vereniging naar zo’n 350 leden in 1986. Die groei is zeker ook te danken aan de vele nevenactiviteiten. Zo wordt, in het kader van het 50 jarig bestaan 1976 voor de eerste keer een ‘Tent’ opgezet. Rond de Pinksterdagen wordt een groot en gevarieerd programma opgesteld en dat is het begin van een (bijna) jaarlijkse traditie die loopt tot de bouw van de eigen sporthal. Veel (oud) oranje witters hebben warme herinneringen-aan bijvoorbeeld de cabaretvoorstellingen. Daarnaast is er voor de jeugd de jaarlijkse bosdag en zijn er kampen. c.k.v. Oranje Wit blijft een bruisende vereniging !
1970
Sportploeg van het jaar
In de korfbalwereld verandert er inmiddels het een en ander. In 1970 wordt de micro(zaal)-kompetitie ingesteld en in 1973 gaan CKB en KNKB samen op in het KNKV. Oranje Wit 1 start in de 3e klasse en weet gestaag omhoog te gaan; op 6 februari 1982 wordt de 2e klasse in de zaal bereikt en op 10 februari 1986 kan de kampioensvlag in top want Oranje Wit 1 wordt 1e klasser. Op het veld .wordt in 1988 zelfs de hoofdklasse gehaald, maar dat avontuur duurt maar één jaar. c.k.v. Oranje Wit mag zich in 1988 zelfs ‘sportploeg van het jaar’ in Dordrecht noemen. Zo’n hoofdklasse smaakt echter naar meer; c.k.v. Oranje Wit wil weer bij ‘de sterksten’ horen !
1993
De eigen sporthal
Met het belangrijker worden van de zaalcompetitie wordt ook de wens naar een eigen zaal accommodatie meer actueel. Een groeiend ledental zorgt voor een versnippering in de zaalperiode en dat komt de ledenbinding niet ten goede. Door een goede wisselwerking tussen de eigen plannen en die van de gemeente Dordrecht is het mogelijk om in 1993 de eigen sporthal te bouwen en in gebruik te nemen. In 1995 wordt de nieuwe kantine geopend en komen er ook kunstgrasvelden. Die kunstgrasvelden zijn berekend op twee vakken want in 1991 is het middenvak afgeschaft. Die accommodatie trekt leden en het ledenaantal van de c.k.v. Oranje Wit groeit naar boven de 600 leden. Naast korfbal wordt er dan ook Bowls gespeeld bij de oranje witten. De groei zorgt voor ruimte gebrek en weer na vele jaren voorbereiding wordt op 29 oktober 2010 een tweede sporthal in gebruik genomen, met nieuwe kleedkamers en een biljartzaal.
1996-2017
De prestaties van CKV Oranje Wit - heden
Met een dergelijke accommodatie is in ieder geval aan de randvoorwaarden voor sportieve prestaties gezorgd. De junioren bereiken de kruisfinales voor Ahoy in 2005, maar moeten dan helaas buigen voor Dalto. Oranje Wit 1 bereikt de zaalhoofdklasse (dan het hoogste niveau) in maart 1996 na een beslissingswedstrijd tegen Dalto in Gorinchem. Degradatie is er echter ook, maar sinds 2012 komt ons eerste weer uit in de zaalhoofdklasse (nu een niveau onder de Korfbal League) en op 8 juni 2013 wordt ook de veldhoofdklasse bereikt. De hoogste jeugdteams komen uit in de hoogste klasse van hun leeftijdsklasse en zijn regelmatig deelnemer aan een jeugd NK van het KNKV. In juni 2014 wordt bijvoorbeeld Oranje Wit D1 tweede van Nederland in hun leeftijdsklasse. En in B1 wordt bijna dat zelfde team Nederlands Kampioen! Tegenwoordig gaan er wel meer jeugdteams naar de Nederlands kampioenschappen of spelen ze kruisfinales. Het kleine clubje uit 1926 is uitgegroeid tot een vereniging met zo’n 650 leden, een schitterende accommodatie, een groot aantal jeugdleden, een Bowls- en een Biljartafdeling. Om trots op te zijn !