Komend weekend is het NK 1 tegen 1. Aan dit evenement  (zie onderstaand bericht van Korfbal.nl) doen bij de A-junioren (zondag) Bo Oppe en Jop Brouwer mee. Op zaterdag komt Mees Oppe bij de B-aspiranten in actie en Jesper Vinken bij de C-aspiranten. Deze vier schutters nemen ook aangevers mee van OW, dus sowieso komen tijdens dit weekend 8 OW’ ers op dit kampioenschap in actie.
‘NK 1-1 is echt een mooi evenement’
Vier jaar geleden won Van Wijngaarden al eens de junioreneditie. Dit jaar gaat hij voor de titel bij de senioren. “Het is echt een mooi evenement. Altijd tussen de 1500 en 2000 bezoekers, een goede sfeer en mooi weer. Ik loop er met plezier. Als ik niet zou spelen, zou ik er ook heen gaan.”
Van Wijngaarden is de enige speler van Team NL Korfbal, die zondag meedoet in ’s-Gravenzande. Veel internationals benutten hun spaarzame vrije weekend voor een vakantie. “En vergeet niet dat het echt pittig is. Toen ik de juniorenfinale haalde, speelde ik in de finale tegen Harjan Visscher. In de volle zon, op gras…het was behoorlijk intensief. Maar prachtig, helemaal als je wint. Ik ben nu topfit en wilde toch al gaan kijken, dus dan kan ik net zo goed meedoen”, spreekt Van Wijngaarden.
Concurrentie
Maar er zijn meer gegadigden voor de eindzege. NK 1-1 debutant Frank Mostard (nu Blauw-Wit, volgend seizoen TOP/Solar Compleet), Nik van der Steen (Fortuna/Delta Logistiek), Alwin Out (KZ/Hiltex) en Christian Dekkers (nu KCC/SO natural, volgend seizoen Blauw-Wit) bijvoorbeeld. Laatstgenoemde scoorde er afgelopen weekend nog twaalf tegen KZ en is al jarenlang vaste gast op overkoepelende North Sea Tournament, het Pinkstertoernooi bij ONDO. Zo zullen er nog veel meer spelers uit de Korfbal League zijn (onder andere Koen van Roekel en Jordi van Zuidam) , aangevuld met spelers uit de hoofdklasse en regionale toppers.
Titelverdediger is good old Maarten Groot Hulze. De speler van Dalto/Klaverblad Verzekeringen is een ware één-tegen-één specialist. In 2007 won hij al eens bij de junioren. Vervolgens deed Groot Hulze ieder jaar mee en bij zijn tiende poging slaagde hij er vorig jaar in om eindelijk Nederlands kampioen te worden.
Jeugd
Vrijwel ieder talent wat de laatste jaren doorbreekt in de Korfbal League heeft minimaal één keer meegedaan met het P van Geest / NK 1-1 bij de junioren. De finale tussen Van Wijngaarden en Visscher is daar een goed, recent voorbeeld van. Ook nu weer doen vrijwel alle jeugdinternationals mee van Nederland U19, plus de fanatieke spitsen uit de juniorenhoofdklasse.
Drie jaar geleden opperde organisator Barry Schep het idee om op zaterdag een NK voor B en C te organiseren. Vorig jaar trok dit zo’n 500 toeschouwers. Met de goede weersvooruitzichten hoopt Schep op minimaal een evenaring van dit aantal. “Het kost ongelooflijk veel vrije tijd, maar ik kijk al wekenlang uit naar dit weekend. Wat ooit begonnen is als opvulling van de vrije zondag van ONDO’s Pinkstertoernooi is uitgegroeid tot een mega-evenement”, stelt Schep, die het al zo’n vijftien jaar organiseert met Frank Stout. De commentator van Ziggo Sport en onze Match of the Week is naast mede-organisator ook speaker van het toernooi. “Het is puur entertainment. De korfballers maken de show, onze vaste DJ zweept de boel op en als commentator word je vanzelf enthousiast. Wat ik het mooiste vind? Dat we met heel ONDO in staat zijn om een weekend lang zo’n evenement neer te zetten, waarvan het NK 1-1 de absolute publiekstrekker is geworden.”
Praktische informatie
Het NK 1-1 begint zondag om 12 uur met de groepsfase bij de junioren. Vanaf 14.00 uur betreden de senioren de cirkel. Een dag eerder beginnen de C-talenten om 13.30 uur, gevolgd door de B-aspiranten om 15.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie over bijvoorbeeld de deelnemers en de spelregels is te vinden op de Facebook-pagina of website van het NK 1-1.