Oranje Wit A1 heeft zich geplaatst voor de kruisfinales. In aanloop daarnaartoe maken we nader kennis met de spelers, speelsters en de coach! Deze keer de coach en oud-speler: Henno Ploeg

Naam: Henno Ploeg
Leeftijd: 31
Geboorteplaats: Dordrecht         

Lengte: 1.90 meter
Schoenmaat: 44
Vriend/Vriendin: Getrouwd met Irene en zoon Luuk
Studie / werk: Projectmanager

Hoe oud was je toen je begon met korfballen?
Ik was 8 of 9 toen in begon met korfballen.

Paal in de tuin?
Jazeker, mijn vader had een korfbalpaal op de juiste hoogte gemaakt. Maar dat was wel in de tijd van de rietenmand. 

Welke teams heb je als coach doorlopen?
Ik heb bij Oranje Wit de E2, D2, D1, B1 en A1 gecoacht. En geef onafgebroken vanaf mijn 15e training. 

Kampioenschappen, prijzen en/of titels? (Coach en speler)
Als coach is het hoogtepunt tot nu toe het Nederlands kampioenschap met Oranje Wit B1. We wonnen de veldtitel door in de finale Nieuwerkerk te verslaan. Daarnaast verschillende NK’s, met B1 (2x) en D1 (2x), waar we keer 2e en 3e zijn geworden. Met D1 ook de Rijnmond Cup gewonnen.
Als speler heb ik in de jeugd verschillende NK’s gespeeld (nooit gewonnen) en in de junioren heb ik 2x (veld en zaal) de kruisfinale mogen spelen. Helaas allebei verloren.
In het 1e zijn toch de promoties naar de hoofdklasse (zaal) en hoofdklasse en ereklasse (veld) mooie herinneringen!

Het seizoen tot dusver (veld en zaal)?
We draaien een goed en stabiel seizoen, waarin we ook duidelijk de doelstelling hadden om de kruisfinale te halen. Op het veld staan we er ook goed voor om dit te bereiken. Maar de kruisfinale is niet ons einddoel, maar de volgende stap richting het einddoel.

Waar ligt jullie kracht als team?
Dit jaar zijn er stappen gezet met het mee scoren van het gehele team. We zijn minder afhankelijk van bepaalde puntspelers. We scoren makkelijk en kunnen verdedigend goed een plan uitvoeren. Daarnaast is het team ‘hongerig’ naar succes en is de wil om te leren groot.

Hoe kijk je tegen de aankomende Play-off wedstrijden aan?
Het zijn wedstrijden op zich, waar andere dingen bij komen kijken dan in de reguliere competitie. Ik merk dat het binnen de club ook echt leeft en verwacht dat ons fanatieke publiek een belangrijke rol gaat spelen. 

Hoe bereid je A1 voor op een wedstrijd?
We zullen de kruisfinales net zo voorbereiden als we heel het seizoen al wedstrijden voorbereiden. We letten vooral op onszelf en op wat wij moeten brengen. Voor dit soort wedstrijden hoef je niemand te motiveren. Het is vooral belangrijk dat we met z’n allen ook veel plezier gaan maken en dat ook uitstralen. 

Oranje Wit… (Wat komt er als eerste in je op?)
Presteren met gezelligheid! De enige niet gefuseerde club uit Dordrecht, met een eigen identiteit. Opleidingsclub; van de 8 basisspelers uit A1 zijn er 7 zelf opgeleid, dat zie je bijna nergens meer op dit niveau.

 

Lievelingskleur?
Oranje

Lievelingseten?
Grieks, lekker veel vlees

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?
Sinds Luuk geboren is helemaal nergens meer voor.

Wat is je favoriete vakantieland?
Overal waar je zon, zee, strand en lekker eten hebt

Hobby’s naast het korfbal?
Tennissen en Squashen

Als je nu een andere sport zou moeten kiezen, wat zou het dan worden?
Tennis

Wie is je favoriete sportman/sportvrouw en waarom?
Roger Federer. Heb hem onlangs in Ahoy weer mogen zien. Alles ziet er zo makkelijk uit, echt alles straalt talent en klasse uit. Hij was lang nummer 1 van de wereld, maar werd ingehaald door 5-6 andere spelers. En om dan weer terug te komen en na een aantal jaar weer nummer 1 van de wereld te worden verdient heel veel respect. Dat is echt heel knap. Aan de top komen is moeilijk, aan de top blijven is nog lastiger. Maar wat hij gepresteerd heeft is in mijn ogen uniek.

 

Je bent niet zo lang geleden vader geworden van een zoon; Luuk. Wordt het een korfballer?
Haha, Irene leest dit ook he? Dan zal ik maar zeggen: hij mag zelf kiezen wat voor een sport hij gaat doen. Maar dat hij in aanraking zal komen met korfbal lijkt me logisch. En als hij het talent van zijn moeder en de mentaliteit van zijn vader heeft dan moet dat wel goedkomen, haha.

Je hebt vorig jaar samen met Sjinkie Knegt jullie tenniscarrière nieuw leven ingeblazen, wat zijn jullie ambities?
Ja, Roy (Sjinkie) en ik hebben aardig wat toernooitjes gespeeld. Het competitieve en winnen blijft toch erg leuk. Bij tennis kan dat op je eigen niveau. Inmiddels hebben we bijna 20 tennislessen achter de rug, dus van de zomer zullen we eens gaan kijken of we wat te zoeken hebben in een klasse hoger.

Je hebt als speler zelf in de play-offs gestaan met A1. Wat wil je de ploeg graag meegeven?
In onze 1e kruisfinale in de zaal was de spanning te groot. En met spanning bedoel ik dan echt zenuwen. Als ploeg gingen we daar aan onderdoor, waardoor we geen moment ons gebruikelijke niveau hebben gehaald. Er gingen 2 bussen met supporters mee en de sfeer was ongelooflijk. Het is belangrijk daar ook van te genieten en een bepaalde balans tussen focus en plezier te vinden.

Wil je nog iets kwijt?
Jazeker, bij de laatste thuiswedstrijd van Oranje Wit 1 (tegen Swift) was er weer een geweldige sfeer in de hal. Dit is een aantal jaar wat minder geweest. Ik wil iedereen vragen om ook tijdens de kruisfinales ons te ondersteunen! Dat kan net het verschil maken!