Kamp 2018

Beste Oranje Witters,

(Bekijk hier alleen de foto’s)
Het is al even geleden, maar de Kamp Commissie wil graag nog het een en ander met jullie delen over het ABC Jeugdkamp 2018 in Helvoirt. Het thema voor 2018 was ‘Het Wilde Westen’. Na een lange voorbereiding was het vrijdag 6 juli weer zover. Een gedeelte van de crew ging vrijdagochtend al richting Helvoirt, uiteraard loop je op zo’n dag altijd weer tegen 100 problemen aan, maar uiteindelijk stonden net voor aankomst alle spellen gereed, het springkussen op zijn plek en de aankleding aan de muur.

Na de bekendmaking van de teams en het uitreiken van de T-shirts (het gehele weekend strijden gemixte teams om de titel Beste Cowboys & Indianen) konden alle kinderen hun kamer opzoeken om alle bedden alvast gereed te maken voor de nacht. Toen iedereen klaar was kon er gestart worden met het eerste spel, Water, Vuur & Spons. Na een mooi wandeling door de Loonse en Drunense duinen (nu was het wandelen nog leuk..) kwamen we bij het speelveld uit in de duinen, een goede locatie voor het spel. Tijdens het spel werden de nodige snoekduiken en tackles gemaakt. De crew deed fanatiek mee (lees: Marijn Klink ging er vol in) en na drie rondes hadden de eerste teams hun punten binnen. Na het opruimen van speelveld werd de wandeling richting het kamphuis weer ingezet.

Vervolgens kon iedereen even bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje. Na een paar uurtjes vrije tijd kon het avondprogramma beginnen. Voor de A’s stond er een ‘dropping’ op het programma en voor de B’s en C’s een spooktocht. De spooktocht was in het bos naast het kamphuis. In groepjes van 4 á 5 kinderen gingen de groepen om de beurt het bos in. Bij sommige kinderen was de spanning al zo hoog opgelopen dat zelfs het bos niet werd gehaald, volgend jaar weer een nieuwe kans ;). Uiteindelijk zijn alle kinderen weer heelhuids aangekomen op het kamphuis en was het tijd om naar bed te gaan (of niet hahaha…).

Zaterdagochtend werd er afgetrapt met een dansje, 3x raden.. Cowboys & Indianen van de Dikdakkers. Na een lekker ontbijtje werd er gestart met het derde spel, de Inheemse spelen. Onderdelen van de spelen waren onder andere zeephockey en rugby. Yannick was net gearriveerd en kon binnen twee uur al naar de EHBO i.v.m. een blessure aan zijn vinger, gelukkig staat hij nu weer op het veld. Dat Olivier niet de eerste was met een blessure was de voor de crew bijzonder, hij verrast ons elk jaar weer.

Het gehele weekend hebben we TOP weer gehad, iets waar je geen invloed op hebt maar wat wel altijd beslissend is voor de spellen. De zon scheen goed en er werd volop gebruikt gemaakt van de kleine zwembadjes, de emmers water en het zeephockey veld voor buikschuivers.

Nadat alle T-shirts waren gedroogd aan de waslijn kon er gestart worden met het Cowboys en Cowgirls Dorpsfeest. Het spel werd gespeeld in een dorp verderop (zuster Tirsa had ondertussen al heel wat blaren behandeld). Na een aantal instructies (je bent hier te gast en dankjewel) gingen de teams op pad met een lijst met 88 opdrachten. Alle opdrachten werden vastgelegd op foto of video en verstuurd naar de jury. Indien de jury de opdracht had goedgekeurd kreeg het team de punten toegekend. Tussen de opdrachten stonden ook vossen. De vossen waren goed verkleed, sommige waren zelfs zo goed verkleed dat niemand van de kinderen ze had herkend (de bouwvakkers op kerk van Helvoirt, toch Yente ;)?) Van de bewoners kregen we complimenten over het enthousiasme en de beleefdheid van de kinderen bij het uitvoeren van de opdrachten, iets waar we als crew erg trots op waren. Voor een impressie van de opdrachten zie onderstaande foto’s en video’s.

Maak een ijsje

Stofzuig bij een vreemde

Doe je grote teen in je mond

Help een oud vrouwtje oversteken

Maak een menselijke piramide

Knuffel een boom met 10 mensen

Knuffel een boom met 10 mensen

Spel Scout met je lichaam

Na wat vrijetijd konden de kinderen aan tafel voor het diner. De kookmoeders (Coby, Linda en Yvonne) hadden drie verschillende pasta’s gemaakt. Gezien alle activiteiten heeft iedereen ook een lekker bord pasta nodig om weer op krachten te komen. Het applaus voor de dames was oorverdovend, oftewel volgend jaar eten we weer pasta ;).

Op zaterdagavond hebben we altijd iets meer tijd voor ontspanning tussen de spellen dan op vrijdag. Maar… iets waar Oranje Witters altijd zin in hebben is een feestje. Nadat een aantal dames van de crew de muziekbingo in elkaar hadden gedraaid en de tafels door de A-mannen naar buiten waren gedragen konden we beginnen. Onder leiding van onze eigen Martijn Krabbé a.k.a. Bob Mans ging de muziekbingo van start. Naast de bingo kon elk team extra punten pakken als er op de tafels werd gedanst. Na een paar nummers leek het eerder een editie van Vrienden van Amstel dan een muziekbingo (zie video’s). Van de jongste tot de oudste deelnemer, iedereen deed mee!

Nadat iedereen was bijgekomen kon er gestart worden met het avondspel. Dit spel vond plaats in de duinen. Aangezien iedereen helemaal kapot was (inclusief crew) werd de crew even omgedoopt tot taxibedrijf, na een paar keer heen en weer rijden met alle auto’s was iedereen op de plek van bestemming. Alle teams moesten smokkelwaar van punt A naar punt B brengen. Toen het ongeduld van de kinderen zijn hoogtepunt had bereikt hadden ze gezamenlijk een tactiek bedacht: we lopen gewoon met 60 kinderen tegelijk af op de 6 crewleden. Toen zat de vaart er wel in met de smokkelwaar. Indien er genoeg smokkelwaar was overgebracht kreeg men een schatkaart. Met de schatkaart moesten ze op pad door de duinen om de schat te vinden. Toen uiteindelijk iedereen zijn schat had gevonden kon taxibedrijf Oranje Wit weer richting het kamphuis.

Op zondag werden er nog twee spellen gespeeld een Cowboy Estafette en het Streepjesspel. Ook deze spellen waren weer een succes, met het nodige teamwerk werden alle spellen afgewerkt. Tussen de spellen door hadden we nog een aflevering van All You Need is Love. Vorig jaar hadden we voor het eerst de Oranje Wit editie. Aangezien onze hoofdrolspeler van vorig jaar (ik noem geen namen Job Brouwer) niet stil heeft gezeten dit jaar, kon Robert ten Brink a.k.a. Merel van Gurp weer de brieven uit de kast halen. Na een diepte-interview met Job en Celine werd het hoogtijd om dat laatste stukje irritatie weg te halen bij Jop… de PKC slippers van Celine. De gehele studio had daar volledig begrip voor. Na een rituele verbranding zien we Celine volgend jaar terug op Oranje Wit slippers, leuk zo’n eerste kamp bij Oranje Wit…

Tegen vieren was het dan toch echt tijd om het kamp af te sluiten met alle kinderen, crew en ouders. Na de bekendmaking van het winnende team, de complimenten voor de enthousiaste teamcaptains om iedereen op sleeptouw te nemen en een laatste dansje kon iedereen weer naar huis.

Ik wil via deze weg toch nog een aantal mensen bedanken!

  1. Allereerst begin ik bij de Kamp Commissie, jullie hebben weer geweldig werk afgeleverd. Iedereen heeft al toegezegd om nog een jaartje door te gaan, op naar 2019!
  2. Floris Klink bedankt voor de sponsoring, door de sponsoring kunnen we elk jaar weer nieuwe te gekke dingen bedenken en uitvoeren.
  3. De overige crewleden en kinderen, door jullie inzet hebben we elk jaar weer een onvergetelijk weekend.
  4. De ouders voor het rijden.
  5. Ten slotte wil ik Frank Mans bedanken voor de prachtige aftermovie. Bekijk de aftermovie hier.

Zit je in de A, B of C? Ga dan volgend jaar gezellig mee! Je kan jezelf vanaf vandaag inschrijven. We gaan in het weekend van 12 t/m 14 juli naar Loon op Zand (gewoon weer de week voor de zomervakantie). De kosten zijn 60 euro per persoon. We hopen dat we weer met een grote groep richting Brabant gaan!

Groetjes,
Merel