Ons 1e team heeft afgelopen zaterdag de eerste horde genomen richting de noodzakelijke promotie, nu de komst van de Tussenklasse (what’s in a name) een feit is. In de eigen Oranje Wit-hal werd Maassluis in een aantrekkelijk duel met lege handen naar huis gestuurd: 25-22.

De thuisploeg startte voortvarend en met Meike Driesprong in de basis werd er een vroege 4-0 voorsprong genomen. Daarna liet het scorebord aparte tussenstanden zien: 4-4, 8-4 en 9-9. Duidelijk was dat Oranje Wit hard voor de scores moest werken en Maassluis – door onhandig verdedigen van de oranjehemden – de strafworpen en vrije ballen op een presenteerblaadje kreeg. Daardoor bleef het tot aan de rust onduidelijk welke ploeg de beste papieren op de eindzege had: 13-13.

Na de rust eigenlijk een identiek beeld qua scoreverloop. Wel was het spelbeeld totaal veranderd. Door een aantal geslaagde wissels was Oranje Wit de bovenliggende partij geworden en leek het een kwestie van tijd dat Maassluis de handdoek zou werpen. Met 129 doelpogingen tegen kregen de gasten een stortvloed aan lange aanvallen met heel veel doelpogingen te verwerken, maar het was aan de gebrekkige Dordtse afwerking te danken dat de gastploeg mocht blijven hopen op een positief resultaat. Op 17-14, 19-15 en 20-16 had de thuisploeg moeten doordrukken, maar net als in de 1e time lukte dat niet en kwam Maassluis terug in de match: 20-19 en 21-20 met nog 6 minuten op de klok. Op dat moment schoten broer en zus Driesprong beiden achterelkaar raak (23-20) en kwam de overwinning niet meer in gevaar.

Met 25-22 werd de zeperd in Maassluis uitgewist en plaatst het team zich voor de volgende ronde en zal er op 2 april tegen Kinderdijk beslist worden wie goud of zilver pakt in deze voorronde. Op 9 en 16 april zal er dan in een rechtstreeks duel over 2 wedstrijden beslist worden wie komend jaar in de Overgangsklasse mag uitkomen (mogelijke tegenstander is dan RWA, KOAG of Albatros). Het klinkt leuk, maar de door de tussenkomst van de Tussenklasse is de Korfballeague nog steeds even ver uit het zicht.

Oranje Wit 2 liet deze avond de kans om zich eveneens te plaatsen voor de beslissingsronde lopen. Tegen Valto 2 werd een nipte 24-25 nederlaag geslikt. Na de 1-0 van Eva en 8-7 van Demi waren onze reserves continue in de achtervolging en keek het met rust tegen een 12-15 achterstand aan. De tweede helft kroop Oranje Wit als een sluipmoordenaar dichterbij: 14-16, 18-19 om vervolgens bij 20-20 op gelijke hoogte te komen. Juist op dat moment een serie van 3 al dan niet terechte strafworpen en weg was de kans op directe plaatsing. Bij 21-25 nog een versnelling, maar deze eindsprint mocht niet baten. Met 24-25 de deksel op de neus. Op 2 april moet het in Papendrecht tegen PKC 3 gebeuren.